![](/media/lib/505/n-falamozgowe-8d5b4b53b30dddf590bb9c97887cef76.jpg)
Podczas snu hipokamp uczy korę nową, czego dowiedział się za dnia
25 października 2022, 09:59Neurolog Anna Schapiro z University of Pennsylvannia i jej zespół, wykorzystując model sieci neuronowej, odkryli, że gdy w czasie snu nasz mózg wchodzi i wychodzi z fazy REM, hipokamp uczy korę nową tego, czego dowiedział się za dnia. Od dawna wiadomo, że w czasie snu zachodzą procesy uczenia się i zapamiętywania. W ciągu dnia kodujemy nowe informacje i doświadczenia, idziemy spać, a gdy się budzimy, nasza pamięć jest już w jakiś sposób zmieniona, mówi Schapiro.
![](/media/lib/245/n-mydlo-przeciwmalaryczne-dd9daee0427e8c21c3d1fb78c0980658.jpg)
Mydło chroniące przed malarią
28 kwietnia 2016, 18:45Przed paroma laty Gérard Niyondiko i Moctar Dembele, młodzi inżynierowie z Afryki, wymyślili mydło chroniące przed ukąszeniami komarów przenoszących malarię. Wynalazek to część kampanii wymierzonej w wyeliminowanie malarii i ocalenie do końca 2018 roku 100.000 żyć.
![© US DoA](/media/lib/5/1175355401_580497-e55636ff1c2b753b6e4eed610d947e8a.jpeg)
Papier jabłkiem pachnący
31 marca 2007, 15:33Włoski wynalazca opracował papier wytwarzany z jabłek i zaopatruje w niego biura z najbardziej jabłczanego regionu swojego kraju.
![](/media/lib/530/n-przeziebiony-dab1dc287626c69b13320cf8cb7db303.jpg)
Dlaczego częściej przeziębiamy się w chłodnych miesiącach?
6 grudnia 2022, 13:48Wraz z nadejściem jesieni gwałtownie rośnie liczba przeziębień. Nigdy nie otrzymaliśmy przekonującej odpowiedzi na pytanie, dlaczego w chłodnych miesiącach dochodzi do większej liczby infekcji wirusowych. Nasze badania są pierwszymi, które wskazują na biologicznie prawdopodobne wyjaśnienie, mówi dr Benjamin Bleier z Massachusetts Eye and Ear Infirmary oraz Harvard Medical School.
Rośnie odsetek zachorowań na parkinsonizm?
21 czerwca 2016, 11:05W ciągu 30 lat jakie upłynęły pomiędzy rokiem 1976 a 2005 zwiększył się odsetek przypadków choroby Parkinsona i parkinsonizmu, informują specjaliści z Mayo Clinic. Szczególnie widoczne jest to wśród mężczyzn w wieku 70 lat i starszym. To pierwsze badania pokazujące rosnący odsetek zachorowań.
Drgające szyby poradzą sobie z hałasem
8 maja 2007, 09:26Naukowcy opracowali nowy sposób na wyciszenie pomieszczeń w budynkach, znajdujących się przy hałaśliwych ulicach, lotniskach czy zakładach przemysłowych. Głównym problemem są w nich szyby, które działają jak membrany i drgając przenoszą do środka dźwięki z wewnątrz.
![](/media/lib/538/n-soplelodu-efd4e5b4d524690d1783a98b8ee8c6ee.jpg)
Nowo odkryta forma lodu pozwoli lepiej zrozumieć wodę oraz wszechświat
16 lutego 2023, 10:50Dzięki współpracy naukowców z University of Cambridge i University College London powstała nowa forma lodu, która najbardziej ze wszystkich form przypomina ciekłą wodę. Jej badanie może doprowadzić do lepszego zrozumienia wody.
![](/media/lib/253/n-kura-623304a41a4a11e13ba3af3c2e30f1d1.jpg)
To kapitan Cook wypuścił kury na Nowej Zelandii
4 sierpnia 2016, 13:03Pierwsze kury domowe (Gallus gallus domesticus) zostały prawdopodobnie wypuszczone na Nowej Zelandii podczas 2. wyprawy Jamesa Cooka w te regiony.
![](/media/lib/10/1182413437_025056-699f418ed1016e94df58db51fcac110f.jpeg)
Guma pomoże odkryć w sobie Callas lub Pavarottiego
21 czerwca 2007, 08:05Jeden z największych południowokoreańskich producentów słodyczy Haitai Confectionery & Foods wprowadza na rynek gumę do żucia, która ma maksymalnie poprawić umiejętności wokalne raczącej się nią osoby.
Mikrobiom jelitowy – charakterystyka, rola w organizmie, wykorzystanie w diagnostyce laboratoryjnej
25 maja 2023, 13:50W przewodzie pokarmowym człowieka żyją tryliony mikroorganizmów, nazwanych zbiorczo mikrobiomem jelitowym. W jego skład wchodzą między innymi bakterie, wirusy, grzyby oraz organizmy eukariotyczne. Te mikroorganizmy stanowią ponad 50% wszystkich komórek organizmu ludzkiego, a ich łączna waga u osoby dorosłej wynosi około 2 kilogramów. Kwaśne środowisko, obecność żółci i soku trzustkowego, a także silna perystaltyka ograniczają możliwości kolonizacyjne w obrębie żołądka i jelita cienkiego, dlatego w tych fragmentach przewodu pokarmowego obecność mikroorganizmów jest stosunkowo niewielka.